10 Απριλίου 2019
“1869 – 2019 Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι – 150 χρόνια”
12 Απριλίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση των εορτασμών των 150 Χρόνων Ελληνικών Σιδηροδρόμων

Στις 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου η κεντρική επετειακή εκδήλωση των εορτασμών των 150 Χρόνων Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Πρόκειται για μία εκδήλωση με επίκεντρο την ιστορική διαδρομή των Ελληνικών Σιδηρόδρομων και την τεράστια συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και τη νέα εποχή που αναδύεται με την επικείμενη ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτροκινούμενης και τηλεδιοικούμενης γραμμής και τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό των νέων υποδομών στο δίκτυο.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει με την προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ : Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι – οι άνθρωποι των Τραίνων.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Προέδρου του Οργανισμού κ. Γιώργου Κακουλάκη, του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παναγιώτη Θεοχάρη, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση της συλλεκτικής σειράς  επετειακού γραμματοσήμου με θέμα τα 150 Χρόνια Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Τέλος η εκδήλωση θα κλείσει με τις απονομές βραβείων στους ανθρώπους του Σιδηρόδρομου  ως εξής:

  1. Άθως Δημουλάς – Μηχανικός των ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους)/ Ποιητής : Το βραβείο θα παραλάβει η Κική Δημουλά
  1. Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου : Για την συμβολή και συνδρομή στην καταγραφή, διάσωση και συντήρηση του σιδηροδρομικού Μουσειακού υλικού – παραλαμβάνεται από τον Πρόεδρο του ΣΦΣ κ. Παναγιώτη Κακαβά
  1. Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης : Βραβείο στον αείμνηστο Ευθύμη Κοντόπουλο ο οποίος περισυνέλλεξε και διέσωσε το μουσειακό υλικό του Μουσείου Θεσσαλονίκης – Παραλαμβάνεται από τον Πρόεδρο του ΣΦΣΘ κ. Ανδ. Μυλωνάκης
  1. κ. Νίκος Ταγαρούλιας και κ. Σπύρος Ρίζος : Ομάδα αποκατάστασης και συντήρησης ατμαμαξών

 

  1. κα Ευαγγελία Μαραγκουδάκη – Παπάζη : 1η γυναίκα Μηχανικός στον Σιδηρόδρομο
  1. κ. Αναστάσιος Νίκας : Συνταξιούχος Σταθμάρχης του Θεσσαλικού Δικτύου. Ξεκίνησε την υπηρεσία του το 1942, απολύθηκε από την χούντα και επέστρεψε την περίοδο της μεταπολίτευσης.
  1. κ. Δημήτρης Τσόγιας: Τεχνίτης Εργοστασίου, συνταξιοδοτήθηκε ως Εργοστασιάρχης. Γνώστης της τεχνολογίας του ατμού.
  1. Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς διαθέτει το πλέον πρωτότυπο και πλήρες φωτογραφικό υλικό που αφορά στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, το οποίο και έχει εκτεθεί και κυρίως παρουσιάζεται στην τετράτομη Εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) – παραλαμβάνεται από τον Πρόεδρο κ. Παύλο Καλεμκερή.

 

  1. Μιχάλης Μήττας – Μαθητής στ΄ Δημοτικού : για την επιστολή του μέσω της οποίας εξέφρασε την αγωνία του για την διάσωση της, μοναδικής στο είδος της, ατμάμαξας ΚΓ877 και τη θερμή του επιθυμία να εκπαιδευθεί στη σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ ως Μηχανοδηγός.