14 Δεκεμβρίου 2018
Πρόγραμμα ενημέρωσης και πρόληψης ατυχημάτων
Πρόγραμμα ενημέρωσης και πρόληψης ατυχημάτων με θέμα «Ασφαλής συμβίωση μαθητών με το σιδηροδρομικό δίκτυο»

«Παιδιά προσοχή στις γραμμές, στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις  και όταν περνάει το τραίνο…»

Παρουσίαση προγράμματος ενημέρωσης και πρόληψης ατυχημάτων με θέμα «ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ», σε συνεργασία ΡΑΣ, ΟΣΕ, Υπουργείου Παιδείας

Η Διοίκηση της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων), σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, προχωρεί  στην υλοποίηση ενός προγράμματος ενημέρωσης και πρόληψης σιδηροδρομικών ατυχημάτων, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές σχολείων, με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα περιστατικά που συμβαίνουν με θύματα ανηλίκους μαθητές σε σημεία του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση μαθητών Δημοτικού (Ε και ΣΤ τάξης), Γυμνασίου και Λυκείου και του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προσωπικού, σε θέματα ασφαλούς συμβίωσης με τον Σιδηρόδρομο, με σκοπό την αποτροπή επανάληψης ατυχημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τόπος διεξαγωγής του προγράμματος θα είναι χώροι σχολείων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που γειτονεύουν με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι προτεινόμενες περιοχές για την υλοποίηση του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι: Ο Πειραιάς, o Αγ. Ιωάννης Ρέντης, o Ταύρος, το Ρουφ, o Κεραμικός, το Μεταξουργείο, o Σταθμός Αθηνών, η Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως, οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Αχαρναί και ο Άγιος Στέφανος.

-Στη Θεσσαλονίκη, στις περιοχές που διέρχεται ο σιδηρόδρομος.

-Στη Λάρισα, η οποία θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου.

-Σε άλλες πόλεις από τις οποίες διέρχεται σιδηρόδρομος, όπως Πάτρα (προαστιακός), Θήβα, Λειβαδιά, Λαμία, Βόλος κ.λπ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται από ομάδα στελεχών της ΡΑΣ και του ΟΣΕ με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού μέσω φορητού υπολογιστή και βιντεο-προβολέα. Παράλληλα θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία θα γίνεται αναλυτική αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν στο σιδηροδρομικό, δίκτυο καθώς και τρόποι αποφυγής τους.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το Ν. Λαρίσης και συγκεκριμένα στις πόλεις των Φαρσάλων και της Λάρισας. Αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων θα ακολουθήσουν ο Δήμος Αχαρνών, ο Δήμος Διονύσου-Αγ. Στεφάνου και ο Δήμος Αθηναίων, ενώ στον σχεδιασμό αναμένεται να ενταχθεί άμεσα το σύνολο των Δήμων που γειτνιάζουν με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Από τα Γραφεία Τύπου της ΡΑΣ και του ΟΣΕ